Zaagmachines

Afkortzagen

Afkortzagen

Cirkelzagen

Cirkelzagen

Decoupeerzagen

Decoupeerzagen

Kettingzagen

Kettingzagen

Reciprozagen

Reciprozagen

Sleuvenzagen

Sleuvenzagen

Tafelzagen

Tafelzagen

Een zaagmachine is een aangedreven mechanische machine die gebruikt wordt voor het zagen van verschillende materialen, vaak hout en metaal. Er zijn diverse soorten zaagmachines, van hand- tot stationaire zaagmachines.

Welke typen zaagmachines hebben wij beschikbaar?

  • Afkortzagen

Een afkortzaag is een machine het materiaal dat gezaagd gaat worden in in een klem het materiaal wordt vastgezet en in de verticale richting gezaagd wordt. Dit soort zaag wordt vaak gebruikt voor metaalbewerking. Vrijwel alle metalen kunnen met deze afkortzaag worden gezaagd. Echter is de afkortzaag ook geschikt om latten, buizen, houten balken etc. door te zagen.

  • Cirkelzagen

Een cirkelzaagmachine is een machine die door de aandrijving een hoog toerental haalt, waardoor het ronde zaagblad (in verschillende diameters en aantal tanden beschikbaar) het materiaal feilloos kan doorzagen. Een cirkelzaag kan in een vaste opstelling worden gemonteerd op een zaagtafel, waardoor het ook wel een stationaire cirkelzaag is of als handcirkelzaag worden gebruikt. Hierdoor is de zaag mobieler.

Een cirkelzaag die bedoeld is om latten, buizen, houten balken etc. door te zagen wordt ook wel een afkorter of afkortzaag genoemd.

  • Decoupeerzagen

Een decoupeerzaag bevat een kort zaagblad in de vorm van een mesje met kartels. Dit zaagblad wordt door een motor op en neer bewogen, zodat ermee gezaagd kan worden. Deze zaag is uitermate geschikt om figuren te zagen uit plaatmateriaal tot enkele centimeters dik. Met een decoupeerzaag kun je niet mee vlak langs een obstakel, zoals bijv. een muur, zagen. Het type zaagblad bepaalt waar het beste in kan worden gezaagd. Dit gaat van houtzaagbladen tot metaalzaagbladen, varierend van 5 à 10 cm lang bladen tot circa 1 cm breed.

  • Kettingzagen

Een kettingzaag, ook wel een motorzaag, motorkettingzaag of boomzaag genoemd) is een draagbare zaagmachine. Een kettingzaag heeft als hoofddoel het zagen van hout. Deze zaag is in twee varianten beschikbaar, een elektrische of motorkettingzaag.

Een elektrische kettingzaag wordt veelal door particulieren gebruikt. Ze zijn over het algemeen milieuvriendelijker en maken minder lawaai dan een motorkettingzaag. Het gewicht van een elektrische kettingzaag is oon aanzienlijk lichter en is vaak goedkoper is aanschaf. De mobiliteit is daarentegen weer minder, doordat ze of een snoer bevatten of op accu zijn. Deze laatste optie is dan weer minder vermogend.

Een motorkettingzaag, die op bezine loopt, hebben het voordeel dat ze een grotere mobiliteit hebben en krachtiger zijn dan de elektrische kettingzaag.

  • Reciprozagen

Een reciprozaag is een langwerpige zaagmachine, met op het einde, net als een decoupeerzaag, een zaagblad. Ook hierbij wordt het zaagblad heen en weer bewogen door een aangedreven motor. Een reciprozaag heeft ook dezelfde toepassingen als een decoupeerzaag, alleen heeft een sterkere motor die ook meer toeren maakt dan een gewone decoupeerzaag. Hierdoor is een reciprozaag meer bedoelt voor het grovere werk zoals het afzagen van takken of metalen buizen of tijdens sloopwerkzaamheden.

  • Sleuvenzagen

Een sleuvenzaag is een zaagmachine met een dubbele diamantschijf. Een muursleuvenzaag is een slijper met twee diamantschijven, parallel aan elkaar. Hierdoor krijgt de zaagmachine de toepassing om zeer precieze sleuven te zagen in bijv. muren en vloeren. om bekabeling te verwerken in de sleuven.

  • Tafelzagen

Een tafelzaag is een elektrische zaagmachine op een tafelblad. Het materiaal dat gezagen moet worden kan op de tafel gelegd worden en heen en weer worden bewogen om het gewenste te zagen. Materialen die gezaagd kunnen worden zijn bijv. hout, metaal en kunststof. Afhankelijk van het zaagblad dat gemonteerd is. Deze is natuurlijk verwisselbaar.

U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x